bedrijf waarde bepalen

Om verschillende redenen kan het handig zijn om de waarde van een bedrijf te bepalen. In het geval je wilt fuseren of overnemen, maar ook bij het aanvragen van een bedrijfslening of hypotheek is het handig om een taxatie te laten opmaken van het bedrijf. Een bank heeft hiermee veel meer zekerheid en bij een overname weet de andere partij wat de feitelijke waarde is van het betreffende bedrijf.

Het uitvoeren van de taxatie

Er zijn vele organisaties die bedrijfstaxaties aanbieden. Niet allemaal zijn ze even duidelijk en de waarde zal flink verschillen als je bij meerdere bedrijven een taxatie doet. Het is namelijk niet eenvoudig om een bedrijf op waarde te taxeren. Zaken als goodwill laten zich moeilijk op papier zetten en sommige taxateurs kijken dan ook enkel naar de harde cijfers. Naar onze mening is een dergelijke waardebepaling onbetrouwbaar.

Waar moet je op letten?

Er zijn bij het waarderen van een bedrijf veel zaken erg belangrijk. Zo is het goed om te weten wát er precies gewaardeerd wordt. Enkele voorbeelden van factoren die mee kunnen spelen zijn (vanzelfsprekend) de omzet en winst maar dingen als een opgebouwd klantenbestand, de mate van (on-)afhankelijkheid, veel of weinig debiteuren en debiteuren, vastgelegde merken en octrooien, een personeelsbestand, toekomstverwachting en opgebouwde expertise. Zoals je ziet zijn er veel zaken van belang en de meeste hiervan kunnen niet in directe cijfers uitgedrukt worden. Daarom is het raadzaam om vooraf goed na te denken over deze factoren!Verkoop motief en andere aandachtspunten

Het motief van de verkoop van een bedrijf is meestal erg belangrijk. Is het zo dat de privé persoon geld nodig heeft, of zal het misschien toch zo kunnen zijn dat de persoon denkt dat het bedrijf de komende tijd minder gaat opleveren? Bij een verkoop is er altijd een motief aanwezig, want een goedlopend bedrijf verkoop je niet zomaar. Zijn er betalingsachterstanden, een lopende lening, hypotheek of iets dergelijks?

Specialisten

Enkele specialistische organisaties bij het bepalen van de waarde van een bedrijf zijn

  • NIRV: Vereniging Nederlands Instituut voor Register Valuators
  • SRA Accountskantoren
  • NIVRA: Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants
  • NOvAA: Nederlandse Orde van Accountants – Administratieconsulenten
  • BOBB: Brancheorganisatie Bemiddelaars Bedrijfsoverdracht
  • NOAB: Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen

Geef een reactie