bedrijfs fusie

Fuseren is het samengaan cq samenvoegen van twee of meerdere ondernemingen. Als bedrijven fuseren dan kan dat om verschillende redenen. Zo kan een slechtlopend bedrijf door een fusie weer rendabel en winstgevend worden gemaakt. Het komt ook veel voor dat concurrentie fuseert. Dit heeft meerdere voordelen, namelijk dat je direct je markt vergroot. Samen heb je meer macht en zijn er dus automatisch meer mogelijkheden om geld te verdienen. Daarnaast ben je gelijk een grote concurrent kwijt; je hoeft elkaar niet langer in de weg te zitten maar je bundelt juist de krachten.

Een veelvoorkomende soort fusie is dat twee (of meer) eenmanszaken of v.o.f.’s (vennootschap onder firma) samengaan in een nieuw te starten Besloten Vennootschap. Als één van de partijen een groter marktaandeel heeft, meer omzet, meer kapitaal of bezittingen, dan kan de andere partij zich met privé vermogen inkopen om op deze manier een fusie mogelijk te maken. Als het gaat om B.V.’s die fuseren, dan is het vaak een kwestie van aandelen overnemen.

Ook komen er veel fusies voor bij bedrijven die al langer wat met elkaar te maken hebben en geen directe concurrenten zijn maar juist elkaar aanvullen als het gaat om aanbod en/of diensten.

Voorbeelden van bekende fusies

Er zijn veel voorbeelden bekend van bekende fusies die in het verleden hebben plaatsgevonden. Hieronder een opsomming met allerlei bedrijven die in de afgelopen samen samen verder zijn gegaan.

  • Air France met KLM
  • ABN Amro met ING bank
  • Suez met Electrabel

Geef een reactie