Investeerders

Om investeerders over de streep te krijgen om geld te investeren in jouw onderneming is het belangrijk dat je een aantal dingen vooraf goed bestudeerd. Zaken zoals “straal ik vertrouwen uit” en “is mijn ondernemingsplan waterdicht” zijn van cruciaal belang, helemaal bij het eerste gesprek met de bank. Het gebeurd namelijk vaak dat in het eerste gesprek, en dat is vaak met de accountmanager van de bank, er al geblunderd wordt en dan is de kans op een bedrijfslening, krediet of hypotheek snel verkeken.Welke zaken zijn allemaal van belang?

  • Zorg in elk geval dat er nagedacht is over de volgende zaken;
  • De keuze van de rechtsvorm
  • Marktonderzoek
  • Medewerkers
  • Hulp van familie en vrienden
  • Is de onderneming wel te combineren met je priveleven?

Verder is het belangrijk dat je bij het gesprek een goed en waterdicht ondernemingsplan op tafel hebt liggen (letterlijk). Wat hierin sowieso moet staan is een reeële omzet- en winst prognose.
En denk ook na over hoe je bedrijf er over 5, 10 of zelfs 15 jaar uit ziet. Zorg voor de juiste verzekeringen, ook deze zijn erg belangrijk. Want wat gebeurd er als je onverwachts moet stoppen met je bedrijf? En wat te denken van pensioenopbouw, de inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorgverzekering?

Nog een goede tip: ga eens naar de Startersdag van de Kamer van Koophandel. Het is erg leerzaam en je kunt er makkelijk contacten leggen met collega ondernemers en instanties waar je mee te maken hebt.

Geef een reactie